Okategoriserade

Anna Wahlgren – från älskad till avskydd

Anna Wahglren, en gång i tiden hela Sveriges favoritmamma, numera avskydd och hånad. Har ni sett dokumentären om henne, läst Barnaboken eller läst dotterns bok?

Jag själv har Barnaboken och har läst den så gott som pärm till pärm. Dem är en grundsten i mitt föräldraskap. Innan du förfasas helt så läs detta: alla böcker skrivna om föräldraskap bör läsas kritiskt och du är aldrig bunden att göra exakt det som står i boken. Inget kontrakt har skrivits och du är en tänkande vuxen människa.

De flesta föräldrarna har nog hört talas om Anna Wahlgren. Jag hade det i varje fall. Jag hörde bara negativa saker och efter att ha kollat på youtube tyckte även jag att hon var hemsk. Men sen köpte jag hennes bok och omvärderade. Missförstå mig inte, jag tycker att klippen på youtube är hemska och skulle inte utsätta mina barn för den typen av behandling. Men hon har så många andra bra saker också. Boken beskriver och berättar massvis med saker som är viktiga att komma ihåg (och en hel del gamla skitsaker som borde grävas ner). Precis som alla böcker om föräldraskap och barnuppfostran så har denna guldkorn och fel och brister.

Jag gillar särskilt hur jag kunde ta stöd i boken med barnens utveckling, saker jag har tyckt varit svåra eller jobbiga har då stått i boken om just barn i samma ålder och för mig kändes det skönt att inte vara ensam. Jag tyckte att hennes lista inför förlossningen och bebisens ankomst var väldigt sparsam och bra, den var utan krusiduller men med det mest nödvändiga.

Andra saker jag verkligen uppskattar är vikten av att ge barnen social delaktighet och att inte sätta ettåringar i förskola. Här har vi en vattendelare, och just det här ämnet ska få sig ett helt eget inlägg.

I varje fall, i boken finns saker som inte passar mig, tex ska bebisen snabbt ut ur sovrummet och in i eget rum. jag vill samsova så jag struntade bara i att flytta ut bebisen. Förstår ni hur jag menar? Jag använder boken som ett stöd och sen går jag efter min egen magkänsla, så som jag hoppas att de flesta gör.

Har du läst något om eller av Anna? Vad tänker du? Dela gärna med dig i kommentarerna.