Okategoriserade

Tio tips för att dämpa ångest och nedstämdhet

Känner du precis som jag att det börjar krypa av ångest i kroppen efter den slitiga våren? Det är som att det kommer ikapp en litegrann. Eller kanske känner du ångest och depp över att sommaren inte blev som den skulle, att du snart ska börja jobba igen, att din bränna redan flagnat bort eller någonting annat? Då är den här listan för dig! Här kommer mina åtta bästa tips för att dämpa (lättare) ångest och att må lite bättre. *

  1. Gå en promenad. Att komma ut i friska luften och röra på sig gör verkligen underverk för måendet. Ibland krävs en snabb promenad med ett mål i sikte och ibland räcker det med att bara strosa runt och lyssna på ljuden omkring en.
  2. Lyssna på favoritmusik. Om jag mår riktigt ruttet så slår jag numera ihop punkt två och tre på listan, en gång i tiden kunde jag spela hög musik hemma men det lämpar sig inte riktigt nu när barnen behöver sova. Att få lyssna på favoritmusiken och sjunga med i varje ord är som bomull runt hjärtat tycker jag.
  3. Ta en sväng med bilen. Du kan köra ensam eller med en vän, men att ge sig iväg med bilen funkar alltid. Om jag åker själv och är ledsen spelar jag gärna riktigt hög musik och skriksjunger med. Ofta gråter jag samtidigt också, så himla förlösande på något vis. Behöver jag mer sällskap så älskar jag att åka en sväng på kvällen med en vän och prata om allt eller vara helt tysta och se landskapen swisha förbi.
  4. Motionera. Att endorfiner kickar in efter ett träningspass har väl ingen missat? Har du missat det så berättar jag det nu, när du har tränat klart får du världens kick! Här är det en klar fördel att vara otränad som jag är just nu, det krävs inte mycket innan endorfinerna flödar!
  5. Skriv dagbok. Antingen en traditionell sådan eller annars kanske en form av bullet journal. En tacksamhetslogg är också alltid bra att föra både när en mår bra och när en mår dåligt. Ibland mår en skit och kanske vill få skriva ner allt skräp som blåser runt i huvudet, jag tycker det är enklare att släppa då.
  6. Träna på att skriva vackert. Jag brukar ge mig in på youtube och skriva in tex “handlettering tutorial” eller “bubble letters tutorial” och sen spenderar jag tid med tungan i mungipan och glödande händer. Om jag blivit bättre? Nej. Gladare? Ja.
  7. Färglägg små mandalabilder. För några år sen kom målarböcker för vuxna och blev en succé! Här hemma försvann de dock fort för jag tröttnade men jag vet att väldigt många andra finner detta väldigt rogivande.
  8. Ta ett bad. Jag älskar att bada. Att fylla upp badkaret med riktigt varmt vatten och hälla ner epsomsalt, det gör mig härligt dåsig och jag känner mig pånyttfödd efteråt.
  9. Lyssna på en podcast. Jag är kanske jävig men podden “vill du bli min vän” är ju väldigt rolig. Annars kan en ju lyssna på allvarliga poddar också såklart, bara att koppla bort sina egna tankar en stund är viktigt.
  10. Skratta högt. Fejka! Ibland när jag känner mig deppig så börjar jag skratta högt och rakt ut. Till slut så kommer ditt fejkade skratt övergå i ett riktigt skratt, jag lovar! Du måste dock bestämma dig för att verkligen vilja skratta ordentligt, då kommer det funka.

Har du några tips att dela med dig av?

 

 

* Jag är inte medicinskt utbildad och om du tror att du lider av ångest eller depression eller någonting annat relaterat till psykisk ohälsa så rekommenderar jag dig att ta kontakt med vården omgående, hjälp finns att få.