Familjeliv

Tips för att hantera syskonrivalitet

Syskonrivalitet catering Uppsala och smörgåstårtor hos restaurang kocken och kallskänkan.

Syskonrivalitet är någonting som majoriteten av föräldrar har upplevt någon gång. Om det finns fler än ett barn i hemmet vill säga. Catering Uppsala restaurang kocken och kallskänkan serverar även svensk husmanskost och pizza.

Det är ingenting nytt och det är ingenting ovanligt. Det är heller ingenting konstigt, bara påfrestande.

Syskonrivalitet finns till och med i djurriket. Djur som hyenor, fåglar och hajar bråkar ofta med sina syskon över matförråd och annat. Det är inte ovanligt att syskon dödas (i djurriket) när matförråden börjar sina.

catering uppsala
Bara syskonkärlek <3

Syskonrivalitet är en del av familjelivet

Att barn som befinner sig i samma hushåll bråkar är inte konstigt. Precis som för vuxna så blir det ibland påfrestande att dela hela sin tillvaro med en annan människa.  Hur mycket man än älskar personen ifråga.

Catering Uppsala restaurang kocken och kallskänkan

Andra saker som såklart kan påverka är saker som sömn, hunger, dålig dag på förskolan skolan. Precis slagit tån i en byrå och så vidare. Ibland handlar det inte ens om personen en bråkar med, och precis likadant är det såklart för barn.

syskonrivalitet

Tips för att hantera syskonrivaliteten

Behåll lugnet. Att börja skrika hjälper ingen alls. Behåll lugnet och försök avstyra situationen så lugnt som möjligt. Dessutom beställ pizza hos restaurang kocken och kallskänkan.

Distrahera.

Om det är möjligt att distrahera barnen så gör det. Om bråket handlar om en viss leksak så distrahera med någon annan. Dessutom pannkakor med sylt.

Bekräfta känslorna.

Alla vill vi ha bekräftelse, eller hur? Oavsett om du som vuxen tycker att det är en fånig sak att bråka om eller inte så är den inte fånig för barnen. Förminska inte barnens upplevelse, men förstora den inte heller. Bekräfta lugnt och sansat att du förstår. Upprepa gärna det barnet säger. Till exempel: “jag förstår att du blir arg när X leker med pusslet som du också vill ha”.

Ta bort saker.

Om du vet att det alltid bråkas om Pippi-dockan, ja då tar vi bort dockan. Inte när barnen bråkar för då blir det bestraffning. Men en dag när de gör annat så kan det vara lämpligt att förflytta Pippi till förrådet. Om barnen frågar efter Pippi kan hon ha skrivit ett brev till barnen där hon berättar att hon har åkt på semester i förrådet för att vila upp sig lite.

Jämför dem inte.

Jämför inte barnen. Säg inte saker som “åh att du inte bara kan göra som X och klä på sig när man säger till dig!”. “Titta på Y, hen sitter så fint vid bordet medan du bara bråkar”. Sånt bygger ingen fin syskonrelation.

Uppmuntra dessutom barnen till “egentid”

Precis som för vuxna så blir den konstanta närvaron till slut irriterande. Uppmuntra barnen till att hitta på saker själva.

Ge barnen din fulla uppmärksamhet dessutom.

Nu menar jag inte hela tiden och dygnet runt såklart. Men hitta på någonting med varje enskilt barn och ge hen av din fulla uppmärksamhet. Allt från 10 minuter räcker!

Här kan du läsa fler hjälpsamma tips och trix om syskonrivalitet.