Okategoriserade

Eteriska oljor 101 – en grundgenomgång

Vad är eteriska oljor?

Eterisk olja är själva essensen av örter och växter som har utvunnits och omvandlats till olja. I våra eteriska oljor finner du ingenting annat än själva essensen. Det går att använda dessa oljor på din hud och du kommer märka av stora skillnader. Man kan säga att det är då den bästa hudvård och du behöver då prova dig fram till bästa resultat för just dig.

eteriska oljor

Vad används eteriska oljor till?

Det finns tre stora användningsområden för eteriska oljor. Det är aromatisk, utvärtes (topically) och invärtes.

Aromatiskt innebär att du använder oljorna genom inandning. Detta kan du göra till exempel via en diffuser (grymt bra om du frågar mig) eller genom ett så kallat lukttält. Det senare är att du droppar olja i händerna, gör ett tält med händerna över näsan och andas in. Det är perfekt när du är på språng eller behöver en snabb dos av olja.

Du kan också använda oljorna utvärtes på olika sätt, då smörjer du ofta in delar av kroppen med eterisk olja utspädd i bärarolja. Detta för att våra oljor är extremt koncentrerade. Du kan använda dem direkt på huden också men det är lite slöseri med olja, det är värt att späda ut oljorna. Hur du ska applicera oljorna beror på vad du använder dem för/mot. Det får bli ett annat inlägg.

Vi har ett brett utbud av oljor som går att använda invärtes, det är endast de som är märkta för det som får användas för invärtes bruk! Dessa kan du använda i matlagning, bakning och drycker.

Vart kan jag köpa eteriska oljor?

Du kan köpa eteriska oljor nästan vart som helst. Men som du kommer märka i stycket här nedanför så är inte alla oljor att rekommendera. Det finns flera olika märken på marknaden och ju mer intresset ökar desto fler fula fiskar brukar dyka upp. Det är viktigt att du som kund handlar av någon du litar på.

Om du vill handla dina oljor via mig, vilket jag hoppas och rekommenderar, så hittar du en länk här.

Är det skillnad på olja och olja?

Tyvärr ja. Det är stor skillnad på oljor. Det finns inte tillräckligt strikta riktlinjer kring vad som får kallas ren eterisk olja. Våra oljor är helt rena, men det finns många företag som marknadsförs som rena som bara innehåller 95% eterisk olja och resten är olika kemikalier. Om det är nåt vi vill undvika så är det just kemikalier.