Okategoriserade

kostnad och bekvämlighet – eteriska oljor

kostnad och bekvämlighet

 Köper du färska eller torkade örter och kryddor från affären för att laga mat med? Är de ekologiska? Har du någonsin gjort en breakdown och räknat ut hur mycket det kostar per portion?

Låt oss räkna lite, du behöver inte göra matte, men jag kan räkna åt dig!

Jag tog kockens ekologiska rosmarin från mathem. 17 gram kostar 28 kronor. Det är cirka 5 teskedar med rosmarin vilket då kostar 6 kronor per tesked. 

Om vi kollar på omvandlingstabellen så motsvarar 4 droppar rosmarin en tesked. En hel flaska rosmarin + (90-100 droppar) kostar 82 kronor, vilket motsvarar cirka 90 öre/droppe och då alltså 3 kronor och 60 öre/matsked.

Jag är inget mattegeni men det är nästan halva priset att använda oljan kontra den torkade rosmarinen!

Okej så låt oss låtsas att du ska laga mat som innehåller en tesked rosmarin. Du springer till affären och betalar för den torkade rosmarinen, eller så köper du färsk rosmarin och betalar mer och låter majoriteten av växten torka och bli brun på din köksbänk (eller är det bara jag?)

 Det absolut bästa (och mest prisvärda) alternativet? Att ha rikligt med plusoljor hemma så du bara kan plocka fram din rosmarinolja och spendera knappa 4 kronor på din maträtt. Ah just det, du kan ju också fortsätta samma flaska och göra typ 25 maträtter till och ha PRECIS SAMMA FÄRSKHET VARJE GÅNG

Det är en winwin i min bok.

 God till sista droppen 

Ett annat bra sätt att använda oljorna i din matlagning på och då få ut absolut mest av dina slantar är att använda oljorna i A L L A   S A K E R.
Smör, salt, olivolja, vatten, typ allt som ditt hjärta drömmer om!

Smaksatt smör: 1 droppe olja till en tesked smör
Smaksatt salt: Ta en tom lemon, lime, basil, rosemary eller thyme flaska och fyll upp med bra salt. Låt det stå i 24 timmar, voila, smaktsatt salt för all din matlagning.
Smaksatt sprayolja: 1 tesked olivolja blandas med 10 droppar valfri eterisk olja, Fyll sen upp en liten glasflaska (max 1 dl) med vatten och blanda med oljan och dem eterieska oljan. Skaka väl och spraya på mat i slutet av matlagningen, perfekt för pasta!

Smaksatta oljor: här kan du leka runt. Men tänk dig relationen 1 dl olivolja till 5-10 droppar eteriska oljor. Börja smått och öka sen på istället

 Smaksatt vatten: citrusoljor är det absolut bästa till att smaksätta vatten med! De är kallpressade från skalet så de är heller inte mer skadliga för tandemaljen än någonting annat. Plus! De är proppade med antioxidanter, börja med en droppe i ett glas vatten (kom ihåg att inte använda plast!) och öka på om du vill.

Här är ett recept att prova för att komma igång. Men kom ihåg att du är kocken här! Du får göra hur du vill i ditt kök!

Citrus vinägrett

2 dl olivolja
2 vitlöksklyftor, pressade
1 scharlottenlök, hackad
2-3 droppar lemon
2-3 droppar lime
2-3 droppar tangerine
1-2 tsk honung
Salt och peppar