Olja till kroppen

Ja, olivolja kan användas på huden – här är varför

Olivolja är en vanlig ingrediens i många kök runt om i världen. Men visste du att det också kan användas på huden?

Ja, olivolja har visat sig vara en utmärkt naturlig produkt för att förbättra hudens hälsa.

Olivolja är rik på antioxidanter och har antiinflammatoriska egenskaper som kan hjälpa till att skydda huden mot skador orsakade av fria radikaler och miljöfaktorer. Det är också en utmärkt fuktgivare som kan hjälpa till att återfukta torr och irriterad hud. Men det är viktigt att notera att olivolja kanske inte passar alla hudtyper. Personer med fet eller oljig hud kan uppleva att olivolja gör deras hud ännu oljigare och kan orsaka akne.

Vad är olivolja?

Olivolja är en vegetabilisk olja som utvinns ur oliver frukten från olivträdet. Oljan har använts i matlagning och i kosmetiska produkter i tusentals år. Olivolja är särskilt vanligt i Medelhavsländerna där det är en viktig del av kosten.

Det finns olika typer av olivolja som skiljer sig åt i smak, färg och kvalitet. Extra jungfruolivolja är den finaste och mest naturliga formen av olivolja eftersom den utvinns genom mekanisk pressning av oliver utan att använda kemikalier eller värme. Andra typer av olivolja kan vara raffinerade, vilket innebär att de har genomgått en kemisk process för att förbättra smaken och hållbarheten.

Olivolja innehåller en hög koncentration av enkelomättade fetter som anses vara hälsosamma för hjärtat. Den är också rik på antioxidanter som kan hjälpa till att skydda huden från skador orsakade av fria radikaler. Olivolja är också en naturlig källa till vitamin E som är en viktig näringsämne för hudhälsa.